Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, 7477 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 Ağustos 2023 tarihinde kurulan İletişim Fakültesi bünyesinde 13 Mart 2024 Yürütme Kurulu tarihiyle hayata geçirilmiştir. İstanbul’da bir devlet üniversitesi bünyesinde dijital oyun tasarımı alanında açılan ilk lisans programı olma özelliğine sahiptir.
DİJİTAL OYUN TASARIMI
Tarihçe
Programın Amacı
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, hızla büyüyen ve küresel ölçekte aktör konumuna gelen oyun sektörünün gereksinimlerine yanıt verecek donanımlı mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Program, dijital dönüşüm ve nitelikli insan kaynağı vizyonu doğrultusunda, yaratıcı ve yenilikçi bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Disiplinlerarası yapısıyla bölüm; oyun tasarımı, yazılım teknolojileri, sanat, hikâye anlatımı ve etkileşimli medya gibi farklı alanları bir araya getirerek öğrencilerin hem teknik becerilerini hem de yaratıcı düşünme yetilerini geliştirmelerine odaklanmaktadır. Oyun endüstrisinin ötesinde, öğrencilerimizin edindiği bilgi birikimini kültürel ve eğitsel alanlarda da sergileyerek, uygulama sahasında öncülük etmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca program, girişimcilik ekosistemiyle entegrasyon sayesinde öğrencilerini yalnızca birer oyun tasarımcısı değil; aynı zamanda sektörler arası bağlamda dijital dönüşüm odağındaki endüstrilere de yön verecek bireyler olarak yetiştirmeyi misyon edinmiştir.
Programlar
Bologna Sürecine tam uyumlu olarak tasarlanan Dijital Oyun Tasarımı Lisans Programı, toplam 240 AKTS’lik sekiz yarıyıl üzerine inşa edilmiş disiplinlerarası bir öğrenim yapısı sunmaktadır. Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın şeffaflık ve hareketlilik ilkeleri doğrultusunda kurgulanan program, öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerini kolaylaştırmak üzere uluslararası kredi tanınırlığı temellendirmektedir. Öğrenciler, çağdaş oyun motorlarında C# tabanlı geliştirmeden, çok oyunculu ağ mimarilerine; veri tabanı ve bulut entegrasyonundan gerçek zamanlı fizik ve optimizasyon tekniklerine kadar ileri oyun teknolojileri ve programlama becerileri kazanacaklardır.
Müfredat, iki ve üç boyutlu modelleme ve animasyon, kaplama, ışıklandırma, senaryo, görsel efekt ve ses tasarımı gibi üretim süreçleri aracılığıyla oyun dünyasına bütüncül bir görsel ve işitsel estetik yetkinliği sunmaktadır. Mekanik, dinamik ve estetik odaklılık, kullanıcı deneyimi, oyun ekonomisi kurgusu, interaktif hikâye anlatımı ve davranışsal psikoloji temelli oyuncu motivasyonu odaklı oyun tasarımı ve anlatı sistemleri derslerin varlığı da, öğrencilerin oyun deneyimini çok yönlü olarak inşa etmelerine imkân vermektedir. Yenilikçi teknolojiler ve veri analitiği ekseninde, artırılmış ve sanal gerçeklik prototipleme, yapay zekâ destekli içerik üretimi, blok zincir tabanlı oyun ekonomileri, veri görselleştirme, 3B web ortamlarında etkileşimli oyun ve simülasyon geliştirme gibi ders süreçleri de yine çok yönlü uygulama sahasına hazırlık amacıyla planlanmıştır. İlk üç yılın her yarıyılda yer alan Oyun Geliştirme Stüdyosu modülleri, çevik temelli ekip çalışmasıyla prototip üretimini ve yoğun oyun testi kültürünü pekiştirmeye odaklı tasarlanmıştır.
Dördüncü sınıfta yürütülen ve ön prototipten tam oyuna doğru bir akışı simgeleyen iki aşamalı Bitirme Projesi ise, öğrencilerin uluslararası yarışmalara, festivallere hazır ya da ticarileştirilebilir bir oyunu erişilebilirlik kriterleri, kullanıcı testleri, sürüm yönetimi ve yatırım sunumu standartlarıyla tamamlamalarını sağlayacaktır.
İş Alanları
Küresel ölçekte hızla büyüyen oyun endüstrisi, nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır. Bu anlamda mezunlarımız, büyük oyun stüdyolarından bağımsız oyun girişimlerine uzanan geniş bir yelpazede, oyun tasarımcısı, sistem veya seviye tasarımcısı, görsel ya da teknik sanatçı, anlatı tasarımcısı, oyun programcısı ve proje yöneticisi gibi yaratıcı ve stratejik pozisyonlarda kariyer yapacak donanımı edineceklerdir. Ayrıca animasyon, dijital medya, eğitim teknolojileri, simülasyon ve benzer kreatif endüstri alanlarında da çalışma olanağı bulabileceklerdir. Öğrencilerden, alacak oldukları disiplinlerarası eğitimleri sayesinde tasarım odaklı düşünme ve problem çözme becerilerini farklı sektörlerde uygulayarak yeni nesil dijital içerik üretimine katkı sunmaları beklenmektedir. Öğrencilerimizin, girişimcilik ekosistemine dahil olunmasına yönelik süreçler çerçevesinde teknokent ve kuluçka merkezleriyle desteklenen start-up girişimlerinin yapılarını anlamaları ve onların hayalleri doğrultusunda rehberlik edilmesi sağlanacaktır.
Etkinlikler
Bölümümüz, öğrencilerin gelişimini desteklemek ve sektöre aktif katılımlarını sağlamak amacıyla teknik ve uluslararası düzeyde zengin içerikli etkinlikler planlamaktadır. Öğrencilerimiz, düzenlenecek game jam ismiyle bilinen kısıtlı zamanda oyun geliştirme etkinlikleri sayesinde, ekipler halinde oyun prototipleri geliştirerek yaratıcılıklarını ve ekip çalışması yetkinliklerini pekiştirebileceklerdir. Ayrıca sektör buluşmaları, seminerler ve webinarlar kapsamında, oyun dünyasının önde gelen yerli ve yabancı profesyonellerinin üniversitemizde ağırlanmasına yönelik çalışmalar da planlanmaktadır. Böylece öğrencilerimizin güncel endüstri trendlerini ilk elden takip etme ve profesyonellerle ağ kurma şansını yakalayabilecekleri düşünülmektedir. Öğrencilerimizin eğitimleri süresince üretecek oldukları projelerinin, düzenlenecek sergi ve yarışmalarla sunulması da aynı doğrultuda yapılan planlamalar arasındadır. Bölüm, ayrıca uluslararası ölçekli etkinliklere ev sahipliği yapmayı ve öğrencilerinin uluslararası oyun geliştirme yarışmalarına katılımını teşvik etmeyi önemsemektedir.
İletişim
Doç. Dr. Ali Efe İRALI
Mustafa Öner SERT
0212 393 34 97 / 4738