SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜ

Tarihçe

Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü, 1982 yılında Yükseköğretim Kurulu Yasasına göre Güzel Sanatlar Akademisi’nin Üniversiteye dönüştürülmesi ve Mimar Sinan Üniversitesi adını almasından sonra kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde açılmıştır. Bölümün geçmişi, 1960’ların başında Türkiye’nin ilk sinema kulübü olarak faaliyete geçen Kulüp Sinema 7’ye dayanır. 1962 yılında, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi bünyesinde, aralarında Bülent Erkmen, Duygu Şekeroğlu, Emre Çağatay, Turgay Sapanlı, Nur Erkmen, Erdal Küpeli ve Akın Oktay’ın da olduğu bir ekiple birlikte ülkemizin ilk sinema kulübünü (Kulüp Sinema 7) ve ardından 1967’de  ilk film arşivi olan Türk Film Arşivi’ni kuran Prof. Sami Şekeroğlu, 1968’de bu arşivi Akademi Temsilciler Kurul kararı ile Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne devreder. 1969’da “İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi” yönetmeliği resmî gazetede yayınlanır. 1971’de Prof. Sami Şekeroğlu resmen Devlet Film Arşivi Müdürü, Bülent Erkmen ise Arşiv Genel Sekreteri olur. Bu yıllarda ekibe Ersu Pekin, Gülden Eruzun ve Yücel Gürocak gibi isimler de katılır. 1976 İDGSA Film Arşivi, Sinema-TV Enstitüsü’ne dönüştürülür ve Gayrettepe-Balmumcu’da inşa edilen binaya  taşınır. Üniversite düzeyinde bağımsız diploma veren ilk Sinema-TV öğretim programı, Sinema-TV Enstitüsü’nde başlar. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin YÖK yasası ile Mimar Sinan Üniversitesi’ne dönüşmesiyle birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Sinema Televizyon Bölümü açılır. Sinema-TV Enstitüsü ise Sinema ve Televizyon Merkezi’ne dönüştürülür. Merkez’in adı 2012 yılında Prof. Sami Şekeroğlu Sinema ve Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak değiştirilir. Sinema ve Televizyon Bölümü, Türk Sinemasının ustaları Lütfi Akad, Metin Erksan, İlhan Arakon ve Halit Refiğ’in, daha sonraki yıllarda Memduh Ün, Atıf Yılmaz, Nedim Otyam, Tunç Başaran, Prof. Tevfik İsmailov, Süha Arın, Özer Kızıltan gibi önemli sinema ustalarının ve kurumun kendi yetiştirdiği akademisyen ve sinemacıların katılımıyla güçlenerek devam eder.

Programın Amacı

“Eğitim İçinde Üretim Üretim İçinde Eğitim” ilkesi doğrultusunda Sinema, televizyon ve bağlantılı alanlarda ihtiyaç duyulan yaratıcı kadrolar ile üniversitelere estetik, teknik ve kuramsal bilgilerle donatılmış öğretim elemanları yetiştirmek için tasarlanmış uygulamaya dayalı bir eğitim sürecinden geçirilen öğrencilerin sinema, televizyon, reklam ve bağlantılı tüm profesyonel alanlarda yetenekleri ve eğilimleri doğrultusunda yönetmen, senarist, görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, post-production ve kurgu elemanı vb. görevleri üstlenecek ve profesyonel standartta üretim yapacak donanıma sahip olacak şekilde mezun edilmeleri hedeflenir.

Programlar

Sinema ve Televizyon Bölümü, Sinema ve Televizyon Ana Sanat Dalı’ndan oluşur. Uygulamalı eğitimin gereği, ilk dört yarıyılda teorik ve uygulamalı temel eğitim alan öğrenciler daha sonraki yarıyıllarda usta sinemacılardan oluşan danışman hocalar denetiminde her yarıyıl en az bir kısa film çalışması gerçekleştirerek eğitimini tamamlar. Uzunlukları 15-30 dakika arasında değişen, diploma aşamasında uzun metraj da olabilen bu filmler, geniş katılımlı jüriler tarafından değerlendirilir. Work-shop, konferans ve seminerlere yurt içinden ve dışından davet edilen sinemacıların yanı sıra profesyonel alanda çalışan mezunlar da bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşır.

İş Alanları

Sinema, televizyon ve bağlantılı tüm profesyonel alanlarda yönetmen, senarist, sanat yönetmeni gibi yaratıcı kadrolarda yer alacak donanımda olmasının yanında sorunlar karşısında yaratıcı ve mesleki yeterlik gerektiren çözümler üretebilme ve bu üretim süreçlerinin değişik aşamalarını yönlendirme becerisine sahip olur. Özgün ya da uyarlama bir öykünün sinopsis, tretman, senaryo aşamalarından geçmesini sağlayarak filmsel yapıya dönüştürmeyi bilir.  Sinema sanatındaki temel kurgu prensiplerini, görsel efekt ve öğretileri bilir, elektronik ve dijital montaj araç gereçlerini kullanır, klasik ve modern kurgu tekniklerini, programlarını bilir ve uygular. Sinema ve bağlantılı alanlarda tüm yaratıcı pozisyon ve işlerde görev alacak yetkinliğe sahip olur.

İletişim

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Alev İDRİSOĞLU

 

Bölüm Başkan Yardımcıları

Prof. Dr. Asiye KORKMAZ

Doç. M. Mert ATALAR

 

Bölüm Sekreteri

Regaip Can YETİŞ

 

Telefon

0212 245 2361- 24

e-posta

gsf-sinemavetelevizyon@msgsu.edu.tr

Logo Kitini İndirin

Logomuzun kullanım varyasyonlarını içeren zip dökümanını indirin.
Update cookies preferences