1982’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile Güzel Sanatlar Akademisi üniversiteye dönüştürülmüş ve bünyesinde bir Fen Edebiyat Fakültesi açılmıştır. Fizik Bölümü, bu sürece bağlı olarak kurulmuş, uzun bir süre Üniversitenin ilgili bölümlerine açık servis dersleri verdikten sonra 2016 lisans programlarını yürütmeye başlayarak ilk mezunlarını 2021 yılında vermiştir.
FİZİK BÖLÜMÜ
Tarihçe
Programın Amacı
Bölümün amacı teorik ve deneysel yüksek enerji fiziği, parçacık astrofiziği, kütle çekimi, kozmoloji, matematiksel fizik, kuantum gazlar ve düşük sıcaklık fiziği dallarında, uluslararası bilim camiasında kabul gören önemli ve orijinal çalışmalar aracılığıyla bilgi üretmek ve bunu yaparken bir yandan da ileride benzer çalışmaları üretecek donanıma sahip bilim insanlarını yetiştirmektir.
Programlar
Teorik ve deneysel fizik alanında ulusal ve uluslararası bilim camiasında kabul ve önem gören orijinal çalışmalar vasıtasıyla bilgi üretmek ve bu ve benzer çalışmaları üretecek donanıma sahip bilim insanlarını yetiştirmeyi hedefleyen Bölümümüzde yürütülen araştırmalar ağırlıklı olarak matematiksel fizik, teorik ve deneysel yüksek enerji fiziği, kütleçekim ve kozmoloji, kuantum gazlar ve düşük sıcaklık fiziği dallarında yürütülmektedir. Lisansüstü öğrencilerin bir kısmı bu alanda yürütülen ve TÜBİTAK, AB gibi kuruluşlarından alınan araştırma projeleri ile desteklenmektedirler. Fizik bölümü, asli görevi olan bilimsel araştırma ve fizik öğretiminin yanında, ülkemizin ilk ve en önemli güzel sanatlar okulu olan Üniversitemizin güzel sanatlar ve tasarım bölümleri ve öğrencileri ile disiplinler arası çalışmalar yürütmekte ve ayrıca toplumda temel bilimler hakkında farkındalığın arttırılması için farklı etkinlikler düzenlemektedir.
İş Alanları
Fizik lisans programından başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilerimizin Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları yaparak akademik kariyerlerine devam edebilir, bunun sonucunda üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev alabilir, sayıları giderek artan temel bilim enstitülerinde araştırmacı olarak çalışabilir, liselerde (pedagojik formasyon eğitimi aldıktan sonra) fizik öğretmeni olabilir, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nda (TÜBİTAK) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda (TAEK) araştırmacı olarak, Sanayiye bağlı araştırma–geliştirme merkezlerinde araştırmacı olarak, İleri görüntüleme ve analiz cihazlarının kullanıldığı tüm alanlarda (tıp, mühendislik, restorasyon ve konservasyon vb. dallar da dahil olmak üzere) uzman olarak çalışabilirler.
İletişim
Prof. Dr. Rifat Onur UMUCALILAR
Prof. Dr. Vedat Nefer ŞENOĞUZ
Sündüz ÇELİK
(0212) 246 00 11/5100
fizik@msgsu.edu.tr