Fizik

Bölümümüzde yapılan deneysel çalışmalar, Nükleer ve Parçacık Fiziği Araştırma Grubu (NUPAP) bünyesinde devam etmektedir. NUPAP beş farklı üniversitede çalışan araştırmacıların bir araya gelmesiyle, deneysel nükleer fizik ve parçacık fiziğinde kullanılan dedektörlerin araştırılması ve geliştirilmesi, tasarlanan detektör sistemlerinin teknolojik uygulamalarının yapılması amacıyla oluşturulmuştur.

Parçacık fiziği alanında yürütülen deneysel çalışmalar kapsamında öğretim üyelerimiz İsviçre’de bulunan Avrupa Nükleer Fizik Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) CMS deneyine veri analizi, dedektör yapımı ve testleri konularında katkılar yapmaktadırlar.

Nükleer Fizik alanında ise, 2014 Türk-Alman Yılı çerçevesinde başlattığımız işbirliği ile Almanya’nın Darmstadt kentinde bulunan GSI Helmholtz Ağır İyon Araştırmaları Merkezi’nde devam eden NUSTAR projesinin deney, benzetim çalışmaları ve ölçümlerine katılım yapılmaktadır. Bu projede nükleer yapı ve bunların astrofizik ölçeğindeki etkileri araştırılmaktadır. Bu kapsamda bölümümüzün Dedektör Enstrümantasyon Laboratuvarı’nda bugüne kadar NUSTAR projesinin DEGAS deneyine ait olan kristallerin gama ışını enerji çözünürlüğü ölçümleri, yeni nesil silikon fotoçoğaltıcıların ve ASIC elektroniğinin testleri yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda, destek bulunabilmesi halinde, kendi yaptığımız dedektör tasarımları ile deneysel çalışmaların yapılması planlanmaktadır. NUPAP ekibine robotik ve kontrol sistemleri araştırmacılarının katılımı ile grup genişlemiş ve detektörlerin insansız kara-hava araçlarına entegrasyonunu içeren sistemlerin geliştirilmesi çalışmaları grubumuzun çalışma konularına eklenmiştir.

Logo Kitini İndirin

Logomuzun kullanım varyasyonlarını içeren zip dökümanını indirin.
Update cookies preferences