Türkiye animasyon tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi önemli bir yere sahiptir. İlk kez ders olarak Vedat Ar tarafından müfredata bu üniversitede konmuştur. Vedat Ar, 1947 yılında ülkemizin ilk animasyon filmi “Zeybek Oyunu”nu on beş öğrencisiyle tamamlamıştır. Sinema tarihimizin, ilk uzun metrajlı animasyon filmi denemesi Evvel Zaman İçinde 1951 yılında Yüksel Ünsal tarafından üniversitenin öğrencilerinden oluşan kadro ile gerçekleştirilmiştir. Türkiye animasyonun önemli isimlerinden Tan Oral, Emre Senan uzun süre bu üniversitede Animasyon dersi vermiştir. Animasyonun Türkiye’de başlamasında ve gelişim sürecinde önemli bir yere sahip olan üniversitemizde animasyon dersleri Grafik Tasarımı Bölümü ders programında düzenli olarak devam etmiştir. Üniversitemiz kadrosu içerisinde animasyon lisans ve lisansüstü eğitim almış akademisyenler bulunmaktadır. Bu kadro ile animasyon sektöründe iş birlikleri yapılmış ve çeşitli projeler geliştirilmiştir. Rektörlüğümüzün Senato Kararı alarak Yükseköğretim Yürütme Kurulu’na yaptığı başvuru üzerine 10 Mart 2021 tarihinde Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde bir Çizgi Film-Animasyon Bölümü kurulması onayı alınmıştır. Bölümün yapılandırma çalışmaları için Grafik Tasarımı Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Başak Ürkmez görevlendirilmiştir. Bölümün 2022 yılında öğrenci kabul etme talebi YÖK tarafından 2023 eğitim öğretim yılı için uygun bulunmuştur.
ÇİZGİ FİLM VE ANİMASYON
Tarihçe
Programın Amacı
Bölüm; Animasyon sektörünün ihtiyaçlarını anlayabilecek ve bu ihtiyaçları karşılamak üzere ürettiği çözümleri uygulamalı olarak hayata geçirebilecek kavramsal ve teknik becerileri üstün yaratıcı uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda Bölümde verilen eğitim, çağdaş ve etkin görsel dil yaratabilecek, toplumsal ve kültürel değişimleri izleyen, kavrayan, sorgulayan, bilinçli ve mesleki alanında ihtisaslaşmış animatörler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programlar
Bölümün programında, animasyon üretim alanında yer alan tüm uygulamalar sektörün ihtiyaçlarına yönelik projelere dönüştürerek ele alınması planlanmıştır. Bu kapsamda öğrencilerin yaratıcı niteliklerini geliştirmek üzere programlanan derslerde hareketin temel kurallarını kullanarak bir fikri en doğru biçimde canlandırmaları amaçlanmaktadır. Animasyon ve bağlantılı disiplinlerin temelleri eğitim programında yer alır. Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün dört yıllık eğitim ve öğretim programın ilk iki yılını kapsayan dört yarı yılda, animasyonun temel sorunlarını ele alan zorunlu dersler ağırlıktadır. Beşinci yarıyıldan başlayarak seçmeli dersler, giderek artan oranda yedinci yarı yılın sonuna kadar devam eder. Tüm derslerini başarmış olan öğrenci, sekizinci yarı yılda, “Diploma” dersi için hazırladığı projesini jüriye sunarak mezun olur.
Üniversite, ASİFA Türkiye (Canlandıranlar Derneği) ile paydaş olarak düzenlediği uluslararası organizasyonlarla, yurtdışından ve yurtiçinden animatörlerin ve öğrencilerin de katıldığı çeşitli seminer ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Eğitim yılı içinde belli aralıklarla animasyon disiplinine yönelik alanlardan çağrılan konukların yürüttüğü eğitim projeleri, öğrencilerin meslekleriyle ilgili yenilikler, eğilimler hakkında bilgilenmelerini ve eğitim formasyonlarının gelişimini desteklemektedir.
İş Alanları
İletişim ve sinema sektöründe köklü bir geçmişe sahip animasyon alanı, özellikle son on yılda mobil platformların ve teknolojilerin gelişmesiyle kullanımı yaygınlaşmıştır. Üretim açısından canlandırmaya olanaklı olan görsel iletişim alanı başta olmak üzere, yeni gelişen oyun, mobil alanlarında gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Çizgi film ve Animasyon Bölümü’nden mezun olanlar, animasyon, oyun ve tasarım stüdyoları, reklam ajanslarında animatör görevler alabilecekleri gibi, kendi animasyon atölyelerini kurarak serbest çalışabilir ya da tasarım ortamlarında üretim yapabilirler. Bölüm, animasyon sektörünün ihtiyaçlarını anlayabilecek ve bu ihtiyaçları karşılamak üzere ürettiği çözümleri uygulamalı olarak hayata geçirebilecek kavramsal ve teknik becerileri üstün yaratıcı uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Etkinlikler
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün kurulum çalışmaları kapsamında; Bölüm ile uluslararası alanda animasyon en üst kurumu olan ASIFA ile işbirliği gerçekleştirilmiştir. www.asifa.net Canlandıranlar Derneği (ASIFA Türkiye) iş birliğiyle çeşitli etkinlikler ve Canlandıranlar Yetenek Kampı’nı çalışmalarının düzenli yapılması öngörülmüştür. Bu çalışmalar ile sektörün ve gençlerin, yeni kurulan bölüme ilgisinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 10 Mart 2022 itibaren Çizgi Film Bölümümüzün kurulum çalışmalarının sürdüğü Beşiktaş Yerleşkemizde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
Canlandıranlar Derneği (ASIFA Türkiye) www.canlandiranlar.org 2011 yılında kurulan, tüm kurucuları ve üyeleri ödüllü animatörler, yönetmenler ve yapımcılardan oluşan bir sivil toplum kuruluşudur. Canlandıranlar Derneği, kâr amacı gütmeyen ve yeteneklere odaklanan bir dernektir. Canlandıranlar, etkinliklerini gönüllülük yoluyla düzenlemektedir. 2012 yılından itibaren dünyanın animasyon üst kurumu olan ASIFA’nın (Association Internationale du Film d’Animation/ Uluslarası Canlandırma Film Derneği) Türkiye üyesidir. Canlandıranlar Derneği üyeleri aynı zamanda ASIFA Türkiye üyesi kabul edilirler. ABD’den Avustralya’ya, İran’dan Yunanistan’a, Mısır’dan Brezilya’ya kadar, 58 ülkeden 5000’i aşkın canlandırma sanatçısının üyesi olduğu bir kuruluş olan ASIFA, bu sanatçıların dünyaya açıldıkları bir kapı işlevi görmektedir. 1960’da Annecy’de (Fransa) kurulan ASIFA, dünyadaki en prestijli canlandırma festivalleri olan Annecy, Zagreb, Ottawa, Hiroşima ve Espinho festivallerinin başlamasına da ön ayak olan ASİFA, animasyon sanatının tüm dünyada daha çok tanınması için çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir. Canlandıranlar Derneği (ASIFA Türkiye) kısa bağımsız animasyon film yapımcılığını desteklemekte, 2010 yılından itibaren Canlandıranlar Yetenek Kampı’nı ve 2013 yılından itibaren Uluslararası Canlandıranlar Kısa Animasyon Film Festivali’ni organize etmektedir.
İletişim
Doç. Evrim Özlem KAVCAR
Mustafa Öner SERT
cizgifilm.animasyon@msgsu.edu.tr