VERİTABANLARI
Academic Journals All
Nature Dergi Grubu tarafından isminde ‘’Nature‘‘ ibaresi geçmeyen ve bir paralel segmentte yayın hayatına devam eden ‘’Academic Journals All’’ koleksiyonu oluşturulmuştur. Klinik bilimler, fizik bilimleri ve yaşam bilimleri alanında toplamda 40 dergi içermektedir. Bu koleksiyon, birçok önde gelen akademik dernek/kuruluş ortaklıkları ile beraber yönetilmekte ve genişlemektedir. 1997’den günümüze tam metin erişim sağlanmaktadır.
Çok çeşitli akademik alanlardaki araştırmacıların artan taleplerini en iyi şekilde karşılamak için tasarlanan Academic Search Ultimate, birçoğu lider atıf indekslerinde bulunan, aktif, hakemli ve tam metin dergilerden oluşan, dünyadaki en kapsamlı multidisipliner tam metin dergi koleksiyonunu sunmaktadır.
Academic Search Ultimate önemli konu indekslerine girmiş en saygın ve güvenilir kaynaklara erişim sağlamaktadır. Akademik ve popüler dergiler, süreli yayınlar, raporlar, kitaplar, videolar ve daha birçok farklı formattaki kaynak için tek noktadan erişim sunan veri tabanı, astronomi, antropoloji, biyomedikal, mühendislik, sağlık, hukuk, edebiyat, matematik, eczacılık bilimi, kadın çalışmaları, zooloji ve tüm diğer akademik disiplinlerdeki en değerli içerikleri araştırmacılara sunan otorite bir kaynaktır.
Academic Search Ultimate ile araştırmacılar, 75.000’den fazla Associated Press videosuna sonuç listesine entegre edilmiş şekilde ulaşabilirler. Aylık güncellenen bu video koleksiyonu dünyanın lider haber ajanslarından görüntüler içermektedir ve 1930’dan günümüze kadar uzanan zengin bir arşiv içeriğine sahiptir.
American Film Institute (AFI) Catalog
American Film Institute (AFI) Catalog; Amerikan filmleri çalışmaları için temel bir kaynaktır. AFI Catalog Amerika Birleşik Devletleri’nde 1893’ten 1972 yılına kadar yapılmış bütün filmleri kapsamaktadır. Bu katalog, 48.000 film kaydının konu ve şarkı dizinlerinin yanı sıra konu özetlerini ve yapımla ilgili özel notları sunmaktadır. Detaylar konusundaki titizliğiyle AFI Catalog dünyadaki en kapsamlı ve ayrıntılı ulusal filmografidir.
Dergilerin kapsamında yaşam bilimlerinden, biyomedikal bilimlerinden, fen bilimlerinden, tarım bilimlerinden, sosyal bilimlerden ve ekonomiden 51 konu yer almaktadır.
Tıp ve Psikoloji Nobel ödülünü kazananların %56’sı ve Kimya Nobel ödülünü kazananların %42’si Annual Reviews yazarlarıdır.
Annual Reviews Stanford’daki bilim insanları tarafından 1932 yılında kurulmuştur. Konu ile ilgili kısa videoyu izlemek için buraya tıklayın: https://www.annualreviews.org/about/what-we-do
Her bir Annual Reviews’da, bir alandaki en önemli konulara ilişkin 20+ makale bulunmaktadır. Tanıtım bölümüne sahip olan her makalede konu derinlemesine ele alınmaktadır ve en az 130 atıf vardır. Alıntılanan atıflar yazarlarımızca dikkatli bir biçimde seçilmektedir ve daha kapsamlı bir keşif sürecine giden birincil araştırmanın yolunu açmaktadırlar.
Dergi etki faktörleri için https://www.annualreviews.org/about/impact-factors adresine bakabilirsiniz.
Yeni ciltler yayınlandığında içindekiler tablosu hakkında ve diğer faydalı konulardaki eposta uyarılarını almak için kullanıcı adı ve parola oluşturarak Kayıtlı Kullanıcı olmanız önerilir. Lütfen dikkat: (Parola 8 karakterden oluşmalı ve büyük harf, sayı ve en az bir adet harf/sayı dışı karakter içermelidir).
Aperta, TÜBİTAK’ın açık erişim arşividir.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu arşiv veri tabanı 1913 ve 1983 yılları arasındaki önemli bilimsel çalışmalara, tartışmalı konuların çözümlerine, yenilikçilerin bulgularına ve teknolojinin gelişmesine adına yapılan araştırmalara ışık tutan mükemmel bir referans kaynağıdır. 1,400’den fazla süreli yayındaki 3 milyonun üzerinde makaleyi barındıran Applied Science & Technology Index Retrospective: 1913-1983, aynı zamanda kitap incelemelerini özetleri ile indekslerken, Industrial Arts Index (1913-1957) tam dosyalarını da içerir.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu arşiv veri tabanı 1913-1983 döneminde yayınlanmış olan 2,000’den fazla yayını indeksleyen yaşam bilimleri ve iktisadi idari bilimler alanındaki temel indekslerden biridir. Yaklaşık 4,5 milyondan fazla kayıtın yer aldığı veri tabanında, çevre mühendisliği, ekonomi, elektrik ve elektronik mühendisliği, enerji kaynakları ve araştırmaları, finans, havacılık ve uzay, endüstri mühendisliği, iletişim ve bilgi teknolojileri, iş sağlığı ve güvenliği, kimyasal maddeler ve eczacılık, maden mühendisliği, muhasebe, nükleer enerjisi ve mühendisliği, otomotiv mühendisliği, pazarlama ve satış, şirket birleşmeleri, ulaşım, uluslararası ticaret ve yayıncılık ve daha pek çok konuda birincil öneme sahip yayınları içerir.
Mimarlar Odası tarafından hazırlanmış olan veri tabanı, Arkitekt Dergisi’nin 1931-1980 yıllarını tam metin olarak kapsamaktadır.
Art Index Retrospective (H. W. Wilson) (Sanat)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu arşiv koleksiyonu, 1929’dan 1984’e kadar geçen süreci kapsayacak şekilde sanat ile ilgili birçok konuyu ele alır. Yarım yüzyıldan fazla bir süre için sanat literatürü sunan bu veri tabanı, 600’den fazla dergiye ek olarak 25,000’in üzerinde kitap incelemesini indeksler. Antikalardan sanat tarihine, moda tasarımından peyzaj mimarlığına, resimden heykele kadar sanat ile ilgili tüm konu başlıklarını kapsar.
Sanat ve mimarlık alanında önemli araştırmaların yer aldığı dergilerin tam metin arşivini (1895-2005) içeren bir veri tabanıdır. Güzel sanatlar, dekoratif sanatlar, mimarlık, iç mimarlık, endüstri tasarımı ve fotoğraf konu alanlarını kapsamaktadır. Dergi kapakları ve sayfalar tam renkli olarak sunulmuştur. Detaylı indeksleme sayesinde hızlı ve verimli bir arama yapılabilmektedir.
Her yıl 13.000’den fazla yeni kayıt eklenen ARTbibliographies Modern(ABM), her türlü modern ve çağdaş sanat ile ilgili dergi makaleleri, kitaplar, yazılar, fuar katalogları, doktora tezleri ve sergi incelemeleri ile ilgili bibliyografik künye ve özetleri sağlayan bir veri tabanıdır. ABM, ünlü ve az tanınmış sanatçılar, hareketler ve trendlerle ilgili İngilizce ve diğer dillerdeki materyalin özetlerini içerir. Gösteri sanatları, video sanatı, bilgisayar ve elektronik sanatları, vücut sanatları, grafiti, sanatçı kitapları, tiyatro sanatları, koruma, el sanatları, seramik ve cam sanatı, etnik sanatlar, grafik ve müze tasarımı, moda ve kaligrafi yanında illüstrasyon, resim, baskı, heykel ve çizim gibi geleneksel medyayı içerir. Aylık olarak güncellenmektedir.
Arts and Humanities Full Text veri tabanı görsel ve uygulamalı sanatlardaki önemli yeni eserleri içerecek şekilde tasarlanmıştır. Yayınlar arasında hem bilimsel hakemli dergiler hem de uygulamalı sanatlar ve kültürel araştırmalarla ilgili ticari yayınlar bulunmaktadır. İçerdiği başlıca konu alanları sanat, tasarım, el sanatları, fotoğrafçılık, arkeoloji, antropoloji, mimari, iç tasarım, şehir planlama, tarih, felsefe, coğrafya, din, modern diller ve edebiyatlar, müzik, tiyatro, film ve kültürel araştırmalardır. ARTbibliographies Modern, Design and Applied Arts Index veritabanlarına abone olanlar, bu dizinlerdeki bibliyografik künyelerden doğrudan karşılık gelen tam metinli makalelere bağlanabilir.
Sanat, tasarım, mimarlık, beşeri bilimler, film/ekran çalışmaları, müzik, sahne sanatları vb. çok sayıda konu alanında binlerce tam metin dergiye sahip Art, Design & Architecture Collection, Music&PerformingArts Collection ve ScreenStudies Collection veri tabanlarını içermektedir.
1991 yılında kurulmuş ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen, araştırma makaleleri için kâr amacı gütmeyen elektronik bir arşiv olan veri tabanı fizik, matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri, doğrusal olmayan bilimler ve nicel biyoloji konularında tam metin makaleler içermektedir.
Avery Index to Architectural Periodicals
1963 yılında Avery Architectural and Fine Arts Library at Columbia University tarafından yayınlanan Avery Index to Architectural Periodicals veri tabanı, aynı adı taşıyan ve birçok cilde sahip olan indeks temel alınarak hazırlanmıştır. Editörlük ofisi, New York’taki Columbia Üniversitesi’nde bulunan ve çevrimiçi bir veri tabanı olarak sunulan Avery Index to Architectural Periodicals, mevcut mimari ve tasarım literatürüne yönelik hazırlanmış kapsamlı bir rehberdir.
Veritabanı içeriğinde; 1930’a uzanan kapsam, ABD ve yabancı kaynaklı 325 güncel ve 3.080 retrospektif dergiden 800.000 kayıt, Mimarların ölüm ilanlarına ait 20.000 atıf kaydı, C3 Kore, Domus, Dwell ve El Croquis gibi önemli yayınların yanı sıra Burlington Magazine ve Urban Land gibi sanat ve planlama dergilerinden makaleler yer almaktadır.
Konular: İç mimarlık, İç tasarım, Koruma ve restorasyon, Mimarlık, Müzeler, Şehir planlaması, Sürdürülebilir tasarım
Base (Bielefeld Academic Search Engine)
Felsefe, psikoloji, sosyoloji, edebiyat, tarih, dil bilim, teknoloji ve sanat konularında 60 Milyonun üzerinde tam metin içeriğe erişim sağlamaktadır.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu – Türk Tarih Kurumu Dergisi dört ayda bir yayınlanır 1. sayıdan itibaren çevrimiçi olarak erişime açılmıştır.
Building Types Online, Singapur Teknoloji ve Dizayn Üniversitesi’nden Prof. Oliver Hekmann tarafından yayıma hazırlanmış olup mimari açıdan farklı yapı çeşitlerini inceleyen bir veri tabanıdır. Bu veri tabanında müzeler, okullar, ofis ve işyerleri, kütüphaneler, endüstriyel amaçlı kullanılan binalar gibi farklı yapı tiplerinin iç ve dıştan fotoğrafları ve teknik çizimleri, bilgisayar grafikleriyle desteklenmiş olup ayrıca her yapının özellikleriyle ilgili konu bazlı tezler ve makale/ araştırma yazılarına linkler mevcuttur. Veri tabanı toplamda 1000 den fazla araştırma çalışması, 160 den fazla tematik/konu bazlı makale, 1800 resim ve 3500 plan içermektedir. Veri tabanının ilk güncellemesi 2017 yılında olacak olup sporla ilgili yapılar, sağlık hizmetleriyle ilgili yapılar ve konut yapılarla ilgili eklemeler yapılacaktır. Detaylı arama butonu yapı tipi, yapı maddesi, yapı yüksekliği, yapım yılı ve ülke gibi pek çok mimari özelliğe göre araştırma yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
Business Periodicals Index Retrospective: 1913-1982 (H.W. Wilson) (İş ve İşletme)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, İş ve işletme araştırmaları için değerli bir kaynak olan Business Periodicals Index Retrospective: 1913-1982, 70 yıllık akademik arşivinde akademik ve ticari dergileri indekslemektedir ve içerisinde Industrial Arts Index (1913-1957) veri tabanını da barındırır.
İçerik: 1,000’den fazla süreli yayın, Aralarında kitap incelemelerinin de bulunduğu 2.500.000’in üzerinde makale
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakülteleri için derlenen Business Source Ultimate, alanında dünyanın en kapsamlı tam metin dergi içeriğinin yanı sıra sunduğu birçok farklı doküman türü ile komple bir araştırma aracıdır. Business Source veri tabanları; Harvard, Standford, Wharton, MIT, Oxford, Cambridge, London School of Economics gibi dünyanın en önemli üniversitelerinin birincil danışma kaynakları arasındadır. Kapsadığı konulardan bazıları: Bankacılık, çalışma ekonomisi, ekonometri, ekonomi, finans, iktisadi gelişme, iktisat, iktisat politikası, iktisat teorisi, iş ve işletme yönetimi, mali iktisat, maliye teorisi, muhasebe, pazarlama, uluslararası iktisat, üretim yönetimi, yönetim bilişim sistemleri, yönetim ve organizasyon, vb.
Central & Eastern European Academic Source (Tüm Disiplinler)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde yayınlanan akademik dergilerin tam metinlerini içeren bu veri tabanı, hem çok disiplinlidir hem de birçok farklı dilde yayını kapsar. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30’un üzerinde ülkeden 660’a yakın tam metin dergiden oluşan bir koleksiyon sunar. İçerdiği konulardan bazıları: Edebiyat, fen bilimleri, hukuk, iş ve ekonomi, kütüphane ve bilgi bilimleri, mühendislik, siyaset bilimi, sosyoloji, tarih, tıp ve sağlık bilimleri, vs.
Parçacık fiziği konusunda bibliyografik kayıtlar, tam metin makaleler, e-kitaplar ve fotoğraflar içermektedir.
CORE
CORE (COnnecting REpositories) dünya çapında arşivlerden ve dergilerden tüm açık erişimli araştırma çıktılarını toplar ve bunları kamuya sunar.
Açık erişimli bilimsel dergilerde yayınlanan tam metin makaleler, kitaplar ve standartlar Erişilebilen Yıllar Erişim yılları çeşitlilik göstermektedir.
DAAI- Design and Applied Arts Index
Tekstil, seramik, araç tasarımı, reklam ve kaynakların sürdürülebilirliğine kadar çok değişik konularda tasarım ve el sanatlarının her yönüyle ilgili bilgiler içeren bir veri tabanıdır. 1973’ten bugüne dergi makalelerini, fuar incelemelerini ve haber öğelerini kapsar.
27 Avrupa Ülkesinden 541 üniversitenin 420.000 civarı açık erişim araştırma tezine erişim imkanı sağlamaktadır. DART Europe, Avrupa araştırma tezlerine küresel erişimi geliştirmek üzere birlikte çalışan araştırma kütüphaneleri ve kütüphane konsorsiyumlarının bir ortaklığıdır.
TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında, Türkiye’de yayınlanan akademik dergiler için elektronik ortamda barındırma ve editoryal süreç yönetimi hizmeti sunar.
ULAKBİM tarafından Eylül 2013 tarihinden itibaren yürütülmeye başlanan DergiPark projesi ile ulusal akademik dergilerin kalitesini ve uluslararası etkisini artırmak amacıyla elektronik ortamda bir dergi yönetim sistemi kurulmuş ve dergi barındırma hizmeti verilmeye başlanmıştır. Üniversite, kamu ve diğer kurumların yayınladığı 2.114 adet dergiye ait makalelere tam metin erişim sağlamaktadır.
Dırectory Of Open Access Books (DOAB)
Açık erişimli e-kitap veri tabanıdır. 387 yayınevinden 29.500’ü aşkın tam metin akademik hakemli kitap içermektedir. 2013 yılında ABD’deki kütüphaneciler tarafından “En İyi Ücretsiz Referans Web Sitesi” seçilmiştir.
Dırectory Of Open Access Journals (DOAJ)
Açık erişimli 15.000’e yakın bilimsel ve tam metin dergiye ücretsiz olarak erişim sağlayan bir veri tabanıdır.
Directory of Open Access Scholarly Resources (ROAD)
ISSN International Centre kayıtlarında açık erişim bilimsel kaynaklar olarak tanımlanan dergiler, monografi serileri, konferans bildirileri ve bilimsel kaynakların bibliyografik kayıtlarını içerir.
Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi ve UNESCO’nun desteği ile oluşturulan ve yürütülen Dünya Dijital Kütüphanesi, M.Ö. 8000 ve 2000 yılları arasında 193 ülke ve kültürden 19.147 kaynağa – el yazmaları, nadir kitaplar, haritalar, fotoğraflar ve diğer önemli kültürel belgelere – ücretsiz erişim sağlar.
DynaMed : Kanıta Dayalı, Hasta Başı Bakım Aracı
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan Hekimler tarafından hekimler için hazırlanan DynaMed ile hasta başında ortaya çıkan klinik sorulara hızlı, kanıta dayalı ve uygulanabilir cevaplar verilir. En önemli 500 tıp ve sağlık bilimleri dergisi editörler tarafından her gün incelenir, en güncel kanıta dayalı bilgi ile hastalıklara ve ilaçlara dair özetler hazırlanır, hazır ve güvenilir bilgi olarak sunulur. Değerlendirme ve Tavsiyeler, Teşhis, Tedavi ve daha birçok kategori içeren özetlerde randomize kontrollü çalışma (RKÇ) bilgileri, kanıt derecesine bağlı olarak GRADE’e göre hazırlanmış güçlü ve zayıf tavsiyeler, hastalara sunulabilecek alternatif ilaçlar ve referans alınan rehberler yer almaktadır.
Ebook Central (eski adı “Ebrary Academic Complete”) e-kitap veri tabanı sanat, mimarlık, antropoloji, sosyoloji, işletme, ekonomi, bilgisayar ve bilgi teknolojileri, eğitim, mühendislik, bilim ve teknoloji, tarih, beşeri bilimler, dil, edebiyat, dil bilim, hukuk, yaşam bilimleri, tıp, sağlık, doğa bilimleri, psikoloji, din, felsefe ve klasik metinler gibi çok çeşitli konu alanlarında 169.000’i aşkın tam metin e-kitap içermektedir.
Education Index Retrospective: 1923-1983 (Eğitim Bilimleri)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan Education Index Retrospective, birçoğu hakemli olan 800’den fazla yayını detaylı bir şekilde indeksleyerek, aralarında kitap incelemeleri de bulunan 850,000’den fazla kayıt sunar. Arşiv niteliğindeki literatürde aranılan bilgi, güncellenmiş konu başlıkları sayesinde günümüzün anahtar kelimeleri ile rahatlıkla bulunabilir. Ayrıca, eski tarihlere ışık tutması açısından orijinal konu başlıkları da korunmuştur.
Bazı konu başlıkları: Çok-kültürlü / Etnik eğitim, dil sanatları, din eğitimi, eğitimde bilgisayarlar, Fen ve matematik, hükümet fonları, kütüphanecilik, literatür standartları, okul öncesi eğitim, okul yönetimi, orta öğretim, sanat dalları, sosyal çalışmalar, sürekli eğitim, uzaktan eğitim, yetişkin eğitimi, yüksek öğrenim.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan ve Emerald Yayınevine ait ekonomi, yönetim, eğitim, mühendislik, sağlık, bilgi yönetimi, sosyoloji, çevre, turizm ve taşımacılık gibi çok sayıda konu alanında 305 adet tam metin e-dergi ve sosyal bilimler alanında (ağırlıklı olarak eğitim ve sosyoloji konularında) 1650 e-kitap içeren bir veri tabanıdır.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan ERIC (The Education Resource Information Center), eğitim bilimleri literatürü için temel veri tabanıdır ve bu alanda çalışan tüm araştırmacıların ilk danışma kaynağıdır. Bu veri tabanı, Current Index of Journals in Education ve Resources in Education Index içerisinde yer alan dergilere erişim sağlar.
1966’dan günümüze kadar 1,6 milyondan fazla kayıt içeren ERIC 631,000’den fazla tam metin dokümana bağlantı verir.
Avrupa’nın müze, kütüphane, arşiv ve görsel-işitsel koleksiyonlarında bulunan 15 milyondan fazla dijital kaynağa erişim sağlamaktadır
European Views of the Americas: 1493 to 1750
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan bu veritabanı, John Carter Brown Library ile işbirliği içerisinde EBSCO Information Services, 1750’den önce Avrupa’da Amerika hakkında yazılan basılı kayıtlar için kapsamlı bir rehber üretti. Toplamda 32,000’den fazla kayıt içeren bu veri tabanında yer alan başlıca konular: Amerika’daki Britanyalılar, ticaret, keşifler, Amerika’daki Felemenkler, Amerika’daki Fransızlar, Büyük Britanya – Koloniler, Amerika’daki dinler ve inançlar, korsanlar, köle ticareti ve çok daha fazlası.
FIAF International Index to Film Periodicals Database
Film çalışmalarıyla ilgili bu temel kaynak, 1972’den bugüne kadar yayınlanmış dünyanın önde gelen akademik ve popüler sinema dergilerine ait 300.000’den fazla makale dizini içermektedir. Bu veritabanı, ayrıca, International Index to TV Periodicals, Treasures from the Film Archives ve FIAF Members’ Publications and Documentation Collections gibi kaynakları da kapsamaktadır. FIAF Plus Full Text, dünyanın en önemli sinema dergilerinin çoğundan alınmış tam metinleri FIAF Index’e eklemektedir. FIAF Plus Full Text, mevcut en heyecan verici uluslararası film dergileri veritabanıdır.
British Film Institute en iyi güncellenmiş film ve oyuncu bilgilerini içermekte olup, günümüze kadar yayılan 1900 kaydı barındırmaktadır.120.000’den fazla film ve 735.000’den fazla karakterle ilgili derinlemesine dizinler sunmaktadır. Akademik ve popular dergilere ait makale referansları, araştırmalarda yardımcı olması için hem film hem de karakterlerle ilgili kayıtlarda belirir. Ayrıca, aranabilir konu özetlerinin, oyuncuların ve bütün ekibin yanı sıra, çok öne çıkmamış dünya genelindeki film ödülleri de bu zengin içeriğe dâhildir.
Google Scholar bilimsel literatürün kolay yoldan taranmasına imkân verir. Tek bir yerden, pek çok disiplin ve kaynak sorgulanabilir. Tarama kapsamına aldığı kaynaklar ile Google Scholar araştırmacılara dünya çapında araştırma konularıyla ilgili belgeleri sağlar.
Konuların altındaki atıflar bölümünde makaleye atıfta bulunan diğer makalelerin sayısını ve o makalelerin listesini verir. Bir makalenin atıf sayısını öğrenmek için Scopus ve Web of Science’da kullanıcıların üye olmaları gerekmektedir. Google Scholar bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamaktadır.
Dünyanın sanatını ve kültürünü korumak ve çevrimiçi hale getirerek herkes için her yerden erişebilir kılmayı amaçlayan Google Arts & Culture, kâr amacı gütmeyen bir girişimdir. Dünyanın dört bir yanındaki kültür kurumları ve sanatçılar ile çalışmaktadır.
Gravür Dünyası, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Avrupa’ya, Güney Amerika’dan Asya, Okyanusya ve Afrika’ya kadar dünyanın birçok bölgesinde yaşayan toplumların sanatı, tarihi, sosyal hayatı, kültürleri, ülke topografyaları, şehir manzaraları, mimarileri hakkında, 1850’li yıllara kadar olan gravürleri ve haritaları içermektedir.
GreenFILE (Çevre)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan GreenFILE, Doğa ile ilgili multidisipliner bir veri tabanı olan GreenFILE, çevre ile tarım, eğitim, hukuk ve teknoloji gibi çeşitli disiplinler arasındaki bağlara dikkat çeker. Kapsadığı başlıklardan bazıları şunlardır; küresel ısınma, iklim değişiklikleri, kirlilik, ağaçlandırma, tarım, yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm.
13,000’e yakın açık erişim tam metin kayıt içeren bu veri tabanında, 850,000’in üzerinde kayıt özetleriyle birlikte indekslenmektedir.
Humanities & Social Sciences Index Retrospective
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu değerli araştırma kaynağı beşeri ve sosyal bilimlerin farklı alanlarındaki önemli dergileri yüksek kalitede indekslemektedir ve içerik 1907’ye kadar uzanmaktadır. Humanities & Social Sciences Index Retrospective: 1907-1984 1,200’e yakın süreli yayın, 1,300,000’den fazla kayıt ve 240,000’den fazla kitap incelemesi indekslemektedir.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan bu veri tabanı elektrik-elektronik mühendisliği, bilgi teknolojisi, biyomedikal mühendisliği, fizik vb. konularda IEEE ve IEE’ye ait 528 adet dergi, 28.332 konferans serisi ve 4.184 standart içermektedir. Bu kaynaklara tam metin erişim sağlanmaktadır.
The International Nuclear Information System (Uluslararası Nükleer Bilgi Sistemi), nükleer bilim ve teknolojinin barışçıl kullanımı ile ilgili dünya genelinde yayınlanmış bilimsel ve teknik yayınları içeren önemli bir bilgi kaynağıdır. INIS, 1970’ten günümüze İngilizce özetleriyle birlikte 2,5 milyonun üzerinde bibliyografik kayıt içeren ve haftalık olarak güncellenen bibliyografik bir veri tabanıdır.
International Bibliography of Art
Batı sanatı üzerine akademik literatür için eksiksiz bir kaynak olan IBA, Avrupa ve Amerikan sanatı, dekoratif sanatlar ve antikalar, müze çalışmaları, mimari, arkeoloji ve halk sanatı konularını içermektedir. Veritabanına yılda 25.000 kayıt eklenmektedir. Kapsanan yayınlar, diğer dizinler tarafından kapsanmayan uzmanlık ve nadir başlıklara ağırlık verilmiş olarak 500’ü aşkın çekirdek dergi ve bunlara ek olarak monografi deneme koleksiyonları, konferans tutanakları ve sergi kataloglarının ayrıntılı içeriğidir.
Akademik İntihal (www.intihal.net), akademik çalışmalardaki benzerlik oranını tespit etmek için Türkiye’de üretilmiş yerli bir programdır. Birçok intihal tipini tespit etmek için özelleşmiş, internet tabanlı bir benzerlik tespit ve raporlama yazılımıdır. intihal.net ile çalışmanızın özgünlük testini 3 adımda gerçekleştirebilirsiniz. İntihal.net farklı dosya formatlarını desteklemektedir. Programa üye olan kurumlar hem doküman tipi hem de doküman sayısı bakımından hiçbir sınırlandırma olmadan sistemden faydalanabilirler.
İntihal.net herhangi bir kullanıcı sayısı veya tarama sayısı sınırı olmadan kullanılabilir. İntihal.net’de doküman tipi sınırlaması olmaksızın öğrenci ödevi, yüksek lisans tezi, doktora tezi veya makale/bildiri taraması yapılabilir. Belgenizin otomatik olarak depoya eklenmesi problemini yaşamadan rahatlıkla benzerlik testi yapabilirsiniz. intihal.net’de sınıf mantığı klasör sistemi üzerine kuruludur. Akademisyen hesabında, öğrenci ödevleri için kolaylıkla sınıf oluşturabilir ya da bir sınıf oluşturma zorunluluğu olmadan kişisel dokümanınızı test edebilirsiniz. Öğrencilerin ödevlerini yüklemesi için oluşturduğunuz sınıfın klasör kodunu bilmesi yeterlidir.
2015-2018 yılları arasında İstanbul Modern’de sergilenen “Sanatçı ve Zamanı”nı 3D tur ile keşfedebilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi Gazete Arşivi
48 gazetenin eski sayılarını içeren arşiv
Üniversitelerde akademik düzeyde üretilecek “makalelerdeki” kopyacılık(intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılmaktadır. ULAKBİM EKUAL lisans anlaşması gereği yalnızca öğretim üyelerinin(doktora ve daha üst dereceye sahip) kullanımına sunulmuş ve “öğrenci ödevi”, “proje” ve “tez”lerin kontrolü (bu doküman türleri için Turnitin kullanılmalıdır) kapsam dışı bırakılmıştır. Üniversitemizdeki yetkili kullanıcılarımızdan bazıları (doktora ve üst dereceli), üniversitemiz tarafından yayınlanan bir derginin editörüyse ve bu dergide yayınlatmak üzere bir yazar tarafından(kurum içi ya da kurum dışı) makale gönderilmişse, o derginin “editörü” bu makaleyi iThenticate sisteminde kontrol edebilir. Ancak, söz konusu editör(ler) üniversitemiz personeli değil ise iThenticate sistemini kullanamayacaktır. Programı kullanmak isteyen öğretim üyelerinin şifre almak üzere Kütüphaneye başvurmaları gerekmektedir.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan JSTOR veri tabanı, sanat, mimarlık, antropoloji, arkeoloji, ekonomi, eğitim, fen bilimleri, tarih, dil bilimi, edebiyat, bölge çalışmaları, felsefe, sosyoloji, istatistik, matematik gibi çok çeşitli konu alanlarında uluslararası düzeyde yayınlanmış 12milyon akademik dergi makalesine taj metin erişim sağlamaktadır. Arts & Sciences I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, Life Sciences, Business IV, Ecology and Botanic, Ireland Collection, Jewish Studies Collection, Hebrew Journals Collection ve Sustainability Collection (içerisinde 2.154 araştırma raporu da dâhil)’a erişim sağlanmaktadır.
Library, Information Science and Technology Abstracts (LISTA) Kütüphanecilik ve Belge Yönetimi)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan bu veritabanı 1960 kadar uzanan içeriği ile LISTA, kütüphane, bilgi ve belge yönetimi ve bilgi bilimleri ile ilgili araştırmalar için hazırlanmıştır. Yüzlerce önemli dergiye ek olarak kitapları ve araştırma raporlarını özetleri ile birlikte indeksler. İçerdiği konulardan bazıları şunlardır: Bibliyometri, bilgi ve belge yönetimi, bilgi okuryazarlığı kataloglama, kütüphanecilik, online bilgi kaynaklarının kullanımı, sınıflandırma, veri tabanları.
İçerik:
• 610’dan fazla çekirdek dergiyi indeksler
• 120’nin üzerinde derginin seçilmiş ve öncelikli sayılarını indeksler
• 1960’a kadar uzanır
• Güçlü bir konu terimleri sözlüğü vardır
Müzenin sergi odalarını ve galerilerini sanal tur ile ziyaret edebilirsiniz.
MasterFILE Complete (Genel İlgi Alanları, Popüler Yayınlar)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, MasterFILE Complete veri tabanı dünyanın önde gelen yayıncılardan derlenmiş ve genel ilgi alanlarına dair kaynakları barındıran dünyanın en kapsamlı tam metin popüler dergi kaynağıdır. Ek olarak, referans kitapları ve kapsamlı bir görsel koleksiyonu sunar. MasterFILE Complete ile işletmeden sağlığa, fitness ve spordan dinlenme ve eğlenceye, bilimden kültürel çalışmalara, eğitimden modaya kadar birçok konuyu kapsar.
1922’ye kadar uzanan içeriğinde 2,300’e yakın tam metin dergiye ek olarak, 870’nin üzerinde referans kitabı, 55,100’ü aşkın birincil kaynak dokümanı ve 1,8 milyon civarında görsel (fotoğraf, harita, bayrak) yer almaktadır.
MasterFILE Reference eBook Collection (eKitaplar)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, MasterFILE Complete’in tamamlayıcısı olan bu kaynak, referans kitapların elektronik versiyonlarından oluşturulmuştur. 800’e yakın tam metin eKitap içeren bu koleksiyondaki eKitaplar Abdo Publishing, Cambridge Scholars Publishing, Cornell University Press, Nomad Press, The University of North Carolina Press gibi önemli yayınevlerinden gelmektedir. Bilgisayar, bilim, biyografiler, finans, genetik, kariyer, mimari, moda ve tasarım, sağlık, sanat, seyahat, spor, tarih gibi kişisel referans konularını kapsar.
MathSciNet, American Mathematical Society (AMS) tarafından yayınlanmakta olan “Mathematical Reviews” adlı yayının internet versiyonudur.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, Tıp ve sağlık alanındaki temel danışma kaynağıdır. Tıp, hasta bakımı, dişçilik, veterinerlik, sağlık bakım sistemi, klinik öncesi bilimler ve benzeri birçok konu hakkında önemli tıbbi bilgiler içerir. National Library of Medicine tarafından oluşturulmuş olan MEDLINE, 4.800’den fazla tıp dergisinde yayınlanmış makalelerin özetlerini içermektedir. Kendisine özel, detaylı MeSH konu başlıkları ve indeksleme yöntemlerine sahiptir.
Mendeley (Referans Yönetim Sistemi)
Araştırmacıların verimini artırabilecek bir referans yönetim sistemi olup, dünya çapında 6 milyondan fazla kullanıcısı olan akademik işbirliği ağıdır.
Mendeley Institutional Edition (MIE) (Mendeley Kurumsal Sürüm) kullanıcılar için geliştirilmiş haklar tanıyan ve kurumlar için destek sağlayan bir platform olup temel Mendeley yetkinlikleri üzerine kuruludur.
MIE tarafından araştırmacı ve kütüphaneler için sağlanan genişletilmiş özellikler aşağıdaki gibidir:
Kurumsal e-posta adresinizi kullanarak kendinize bir Mendeley hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Başlığa tıkladığınızda gelen ana sayfada Create a Free Account sekmesine tıklayınız.
ULAKBİM EKUAL kapsamında Türkiye’deki tüm üniversitelerin kullanımına açılmıştır.
Türkiye Mimarlar Odası tarafından 1963 yılından beri yayımlanan, Türkiye’nin en uzun soluklu ve en yüksek tiraja sahip mimarlık dergisidir. İki ayda bir, yılda 6 sayı olarak yayımlanmaktadır. Derginin her sayısında, dönemin gündeminde yer alan ve gündem oluşturması hedeflenen temalar, konunun uzmanları tarafından dosya olarak ele alınmaktadır. Derginin 50. yılı olan 2013 yılından itibaren ise, 1963 yılından beri yayımlanan tüm sayıların tam metin ve görsellerine ulaşılabilmekte; arama motoru ile taranabilmektedir.
MSGSÜ Açık Bilim, Sanat Arşivi
Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.
Museum of the World (British Museum)
Londra’nın kalbinde yer alan bu ikonik müze, sanal ziyaretçilerin Büyük Mahkemeyi gezmesine ve antik Rosetta Taşı ve Mısır mumyalarını keşfetmesine olanak sağlıyor. Müzenin sanal turunda yüzlerce eser de bulabilirsiniz.
Yeni bir ara yüzle ve daha işlevsel biçimiyle, International Index to Music Periodicals (IIMP) şimdi 435’ten fazla uluslararası sureli müzik yayınını içeren çok özel ve önde gelen bir indekstir. IIMP şu anda 600.000’den fazla kayıt örneği kapsamakta olup, bunların çoğu son on yılda yayınlanmış kayıtları göstermekte ve ayrıntılı konu indeksi ve özetleri sunmaktadır. IIMP Full Text 110’dan fazla tam metin dergiyi kapsamaktadır. Ayrıca, Naxos Music Library, Project Muse ve JSTOR koleksiyonlarına abone olanlar, IIMP alıntı kayıtlarındaki ilgili tam metin makalelere ve müzik kliplerine doğrudan link kurabilirler.
Muteferriqa – Osmanlı Türkçesi Keşif Portalı
Muteferriqa iki ana koleksiyondan oluşmaktadır: Süreli Yayınlar ve Kitaplar.
Bu koleksiyonlar; 18. ile 19. yüzyıllar ve 20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nden görüldüğü hâliyle dünyaya çok yönlü bir bakış sunmaktadır. Her iki koleksiyonun çekirdeğini matbu Osmanlı Türkçesi metinler oluşturmaktadır. Koleksiyonlarda Türkçe, Fransızca, İngilizce gibi diğer diller ve alfabeler de yer almaktadır.
- Süreli Yayınlar Koleksiyonu: Yaklaşık 1,500 başlık, 96,000 sayı, 1 milyon sayfa
- Kitap Koleksiyonu:35,000’e yakın kitap, yaklaşık 6 milyon sayfa
- Hem tam metin hem de üst veriler; Arap ve Latin tabanlı alfabelerde aranabilir. Kullanıcılar, “heykel” anahtar kelimesini aramak için İngilizce “statue”, Türkçe “heykel” veya Osmanlı Türkçesi “هيكل” yazabilirler.
- Her iki koleksiyonun görselleri bağımsız olarak sorgulanabilir ve görüntülenebilir. Kullanıcılar, görsellerin içerikleri hakkında bilgi almak için görsel açıklamalarını veya görsel kategori etiketlerini kullanarak görsellerde arama yapabilirler ayrıca görüntü benzerliğine dayalı olarak yeni görüntüler keşfedebilirler.
ULAKBİM EKUAL kapsamında Nature Journals All aboneliği gerçekleştirilmiş olup aşağıda yer alan içeriklere erişim sağlanabilecektir. Nature + Nature Methods + Nature Protocols Nature dergisi 1869 yılında yayınlanmış, çok disiplinli, haftalık, uluslararası bilimsel bir dergidir. “Nature Journals All” Dergi Koleksiyonu’nun merkezinde yer almaktadır. Nature Journals All Dergi Koleksiyonu klinik bilimler, fizik bilimleri ve yaşam bilimleri alanında, isminde ‘‘Nature‘‘ ibaresi geçen diğer yayınlar ile genişlemiş ve toplamda 46 dergiye ulaşmıştır. Nature Protocols ve Nature Methods yayınları da bu grupta yer almaktadır. Nature Journals Dünya’nın en yüksek etki faktörüne sahip dergi paketidir. 2007’den günümüze tam metin erişim sağlanmaktadır.
Newspaper Source Plus (Haber Kaynakları)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, Dünyadaki önemli haberler için tam metin içerik sağlayan bu veri tabanı, gazetelerden, haber bültenlerinden ve haber dergilerinden milyonlarca kayıt içerir. Ek olarak, televizyon ve radyo haberlerinin metinlerini ve popüler haber kaynaklarından günlük bilgileri içerir.
İçerik: 1,200+ tam metin gazete, 130 haber bülteni, 80 milyona yakın tam metin makale
Öne çıkan gazeteler: The Sydney Morning Herald (Australia), The Times (UK), Toronto Star, USA Today, The Washington Post, The Philadelphia Inquirer, Star Tribune (Minneapolis)
Haber bülteni kaynakları: AP (Associated Press), CNN Wire, PR Wire, UPI (United Press International), Xinhua (China)
Televizyon ve radyo haber metinleri kaynakları: ABC News (American), ABC (Australian), CBC (Canadian), CBS News, CNBC, CNN, CNN International, FOX News, MSNBC, PBS
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu veri tabanı EBSCO’nun Newswires adlı veritabanı, Associated Press, United Press International, PR Newswire, Xinhua, CNN Wire ve Business Wire’ın başlıca dünya haberlerine sürekli olarak ve neredeyse gerçek zamanlı erişim sağlar. Bu içerik EBSCO tarafından düzenlenir ve kullanıcılara sunulur. Bu koleksiyon, AP Financial News, AP Top News, AP WorldStream, AP U.S. Politics & Government, AP 50 State Reports, UPI Security Industry, UPI Emerging Threats, UPI Business, UPI Entertainment, UPI Sports, UPI Top News, Arabia 2000 ve daha birçok haber kaynağından haberler içerir. Son kullanıcılar, kayıttaki bağlantıyı takip ederek internet içeriğinin tam metnine anında erişebilirler. Newswires’ın tam metin içeriğinin dizini, EBSCO tarafından 30 günlük olarak arşivlenir, böylece kullanıcılar araştırdıkları konuyla ilgili son 30 günde çıkan haberleri rahatlıkla okuyabilirler.
Çeşitli akademik disiplinlerdeki açık erişim arşivlerinin içeriğinin (dergi, tez, kitap, raporlar vb.) harmanlandığı bir veri tabanıdır.
Open Dissertations (Tezler)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu veri tabanı, 1.200.000’den fazla doktora tezini tam metin olarak içerir.
Open Dissertations, 1933-1955 yılları arasında Amerikan üniversiteleri tarafından kabul edilmiş yaklaşık 100,000 doktora tezine erişim sunmaktaydı. Daha sonra geliştirilen bu kaynak şu anda 1902’den günümüze kadar uzanan 1.200.000’den fazla doktora tezi içerir. Open Dissertations, orijinal basılı indeksi tam sayfa resim olarak gösterir ve yazar adı, başlık adı, konu adı ve üniversite adı taraması yapılabilir.
Nature Dergi Grubu’nun “PMJ All”’ dergi paketini oluşturmaktadır. İktisat, ekonomi, finans, sosyal bilimler, hukuk, yönetim bilimleri, felsefe ve hukuk alanlarında yayın yapan 47 dergiden oluşmaktadır. 1997’den günümüze tam metin erişim sağlanmaktadır.
Performing Arts Periodicals Database
Yeni bir ara yüzle ve daha işlevsel biçimiyle şimdi International Index to Performing Arts (IIPA) özellikle gösteri sanatları için tasarlanmış, önde gelen çok-alanlı bir bilgi kaynağıdır. IIPA, tiyatro, dans, televizyon ve daha birçok değişik konuya yayılmış indekslemeler sunar. IIPA, gösteri sanatlarıyla ilgili 250’den fazla süreli yayından 430.000 kayda erişim imkânı sağlar. IIPA Full Text, IIPA Index’in yanı sıra 90’dan fazla gösteri sanatları başlığından tam metinli güncel makaleler içermektedir.
PubMed İndeksi: MEDLINE (Tıp, Sağlık Bilimleri, Biyomedikal, Genetik, Kimya, Biyoloji)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan Tıp, sağlık ve yaşam bilimleri alanları için temel danışma kaynağıdır. PubMed arayüzü üzerinden taranabilen MEDLINE indeksi aynı zamanda EBSCO’nun EBSCOhost platformu üzerinden de taranabilir ve kütüphane koleksiyonunuzdaki tam metinler için akıllı bağlantı fonksiyonu sunar. MEDLINE, National Library of Medicine tarafından oluşturulmuş MeSH (Medical Subject Headings) yani tıbbi konu terimlerini kullanır. Ağaç diagramı şeklinde ve hiyerarşik bir yapı sunan MeSH kullanılarak Arşiv sayıları 1809’a kadar uzanan 5,600’den fazla PubMed dergisinde yer alan 25 milyondan fazla makale özetleri ile birlikte indekslenir.
Gutenberg Projesi, ABD telif haklarının zaman aşımına uğradığı eski eserler başta olmak üzere, dünyanın önemli eserlerinden 60.000’den fazla e-kitaba ücretsiz erişim sağlayan bir kütüphanedir. E-kitapları indirmek için HTML, epub, kindle, düz metin gibi formatlar arasından seçim yapabilir veya kitapları çevrimiçi okuyabilirsiniz.
Project Muse Açık Erişim
Project Muse, birçok seçkin üniversite yayınevinden ve akademik topluluklardan açık erişimli dergiler ve kitaplar sunar.
ProQuest Dissertations & Theses
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan ve kendi alanında tek olan Dissertations and Theses Global Full Text tez veri tabanı, sanat, sosyal ve beşeri bilimler, işletme, ekonomi, bilim ve teknoloji alanında 1743 yılından günümüze yaklaşık 2,5 milyonu tam metin olmak üzere toplam 4,5 milyonun üzerinde doktora ve mastır tezine erişim sağlamaktadır.
Akademic Research Library, 1971 yılından günümüze çok çeşitli konu alanlarını kapsayan yüksek kaliteli ve bilimsel dergilere hızlı erişim sağlayan online referans kaynağıdır. 3700’ün üzerinde dergiye erişim veren Academic Research Library veri tabanının dörtte üçü tem metin dergilerden oluşmaktadır. USA TODAY, New York Times, Wall Street Journal gibi önemli gazeteleri de kapsamaktadır. İçerdiği konu alanlarından bazıları: Sanat, İşletme ve Yönetim Bilimleri, Finans, Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, Eğitim Bilimleri, Edebiyat, Uluslararası İlişkiler, Askeri Bilimler, Siyasal Bilimler, Bilim ve Teknoloji, Psikoloji, Kültür, Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Dilbilim, Ziraat, Teoloji ve Arkeoloji.
Sosyoloji ve sosyal çalışmalarla ilgili uluslararası literatürü içerir. Kültür, sosyal yapı, sosyoloji tarihi ve teorisi, sosyal psikoloji, madde kullanımı ve bağımlılığı konuları da dâhildir. World Wide Sociological Abstracts ve Social Services Abstract içindeki birçok ana yayının tam metin içeriğini sağlar.
Regional Business News (Yerel Haberler)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu veri tabanı, Business Source Ultimate için tamamlayıcı olan bu veri tabanı özellikle Birleşik Devletler ve Kanada kaynaklı, 100’den fazla yerel işletme yayınından gelen tam metinleri sunar. 20 yılı aşkın bir kapsam sunan Regional Business News, The Washington Post, PR Newswire US ve diğer önemli kaynakların haberlerini içerir.
Dünya çapında on binlerce okul ve kurum tarafından tercih edilen Rosetta Stone® Library Solution ile konuşma, dinleme, yazma ve okuma becerilerinizi interaktif bir şekilde geliştirin.
Dünya çapında otorite bir dil öğrenme aracı olarak kabul gören Rosetta Stone® Library Solution, 20 yılı aşkın bir süredir binlerce okul, şirket ve kurum tarafından tercih edilmektedir ve konuşma, yazma, okuma ve anlama becerilerini, insanların ana dillerini öğrenirken kullandığı doğal yöntemlerle geliştiren, patentli ve ödüllü Dynamic Immersion etkileşimli yaklaşımını kullanmaktadır.
- 30 farklı dil
- Okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerileri için ana dersler
- Gramer, kelime bilgisi, telaffuz ve birçok alanda aktiviteler
- Her zaman her yerden kesintisiz bir şekilde öğrenmeyi mümkün kılan mobil uygulama
Rosetta Stone Mobil Cihazlardan Erişim Basamakları
Kültür ve Turizm Bakanlığı, salgının kültür sanat hayatını da sekteye uğratmasıyla, mart ayının sonlarına doğru sanal müze uygulamasını hayata geçirdi. Turizmi en çok besleyen kültür sanat alanlarından milyonlarca esere ev sahipliği yapan müzelerden 16’sı ise bu süreçte https://sanalmuze.gov.tr adresinde sanal ortamda ziyarete açıldı.
Göbeklitepe Örenyeri, Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci Meclis Binası), Efes Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Troya Müzesi, Cumhuriyet Müzesi-Ankara, Gazi Müzesi-Samsun, Etnografya Müzesi, Antalya Müzesi, Boğazköy Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Zeugma Müzesi-Gaziantep, Adana Müzesi, Çorum Müzesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Şanlıurfa Müzesi.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan ScienceDirect veri tabanı Elsevier Yayınevine ait 2.293 adet dergiye 1995 sonrası tam metin erişim sağlayan çok disiplinli bir veri tabanıdır. Mühendislik, yaşam bilimleri, sağlık bilimleri, sosyal ve insani bilimler konularında dergi içermektedir.
Açık erişim yayıncısı MDPI tarafından geliştirilen ve sürdürülen Scilit, günlük olarak CrossRef ve PubMed’den en son verileri çekerek bilimsel materyalleri indeksleyen çok disiplinli, ücretsiz bir bilimsel veritabanıdır.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan Scopus konu ve atıf taraması yapılabilen bir veri tabanı olup, 69 milyon kayıt, 5.000 yayıncıdan 19.500’ün üzerinde dergiyi kapsar. 150.000’i aşkın kitap, 12 milyon yazar profili, 1970 yılına kadar geriye giden 1,4 milyar alıntılanan referans kaydı içermektedir.
Sobiad 1000’den fazla dergide yayınlanan 400.000 makalenin yer aldığı ve 8.500.000 atıfın bulunduğu bir veri tabanıdır. Türkiye sosyal bilimleri alanında kaynak ve atıf taraması yapılabilecek site düzenli olarak güncellenmektedir.
SOBİAD Kullanım Kılavuzu
Social Sciences Index Retrospective : 1907-1983
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan bu veritabanı Sosyal ve Beşeri bilimler alanında önemli dergileri indeksleyen bu kaliteli referans aracının içeriği 1900’lerin başına kadar uzanır ve içerisinde yaklaşık bir milyon kayıt bulunur.
Springer eKitap Koleksiyonları
Springer Yayınevine ait 2017 yılında yayınlanan 1.592 adet, 2018 yılında yayınlanan 1.694 adet tam metin e-kitap içermektedir. Her bir kitap Springer editörleri tarafından tüm dünyada seçilmiş çalışma alanlarında en yetkin araştırmacılar tarafından yayınlanan bilimsel kitaplardır. Oturum açmadan, kullanıcı ve sayfa sınırlaması olmadan erişilebilir, indirilebilir ve çıktı alınabilir. Satın alınan konu paketlerine erişmek için aşağıdaki başlıklara tıklayınız.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan Springer Firmasına ait mimarlık, tasarım, kimya, bilgisayar bilimleri, ekonomi, mühendislik, çevre bilimleri, yer bilimleri, eğitim, hukuk, yaşam bilimleri, matematik, fizik, psikoloji, sosyal bilimler ve istatistik gibi çok sayıda konu alanını içeren 3.663 adet dergiye 1997 yılından itibaren tam metin erişim sağlayan bir veri tabanıdır.
- Kullanım Kılavuzu(Tr)
- Eğitici Videolar ve Dokümanlar
- Yazarlar için
- Makale Yazım Kuralları
- Manuscript Hazırlama Rehberi
- SpringerLink Remote Access End User
- Springer Uzaktan Erişim
- İstatistik Alma
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan Taylor & Francis veri tabanı, güzel sanatlar, davranış bilimleri, ekonomi, mühendislik, eğitim, insan bilimleri, matematik ve istatistik, müzeler ve görsel sanatlar, bilgisayar bilimleri gibi daha birçok temel bilim alanında 2.187 adet dergiye genellikle 1997 yılından itibaren tam metin erişim sağlamaktadır.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan bu veri tabanı profesyonel eğitimcilere yardımcı olmak amacıyla, 220’den fazla hakemli öğretmen ve yönetici dergisini özetleri ile birlikte indeksler.
The Belt and Road Initiative Reference Source (Tüm Alanlar)
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan , “Bir Kuşak, Bir Yol” çalışmalarını destekleyen bu eşsiz, tam metin veri tabanı, onlarca ülkede yayınlanmış binlerce akademik dergi içerir. Türkiye, Çin, Romanya, Rusya Federasyonu, Çekya, Pakistan, İran, Litvanya ve İpek Yolu ile bağlantılı tüm ülkelerin dergilerinden derlenen bu kaynağın kapsadığı konulardan bazıları şunlardır; Bilim, coğrafya, çevre, ekonomi ve finans, hukuk, internet ve telekomünikasyon, inşaat mühendisliği, lojistik, mimarlık, siyaset, sürdürülebilir gelişim, tarım, teknoloji, ticaret, yapılar, v.s. “Bir Kuşak, Bir Yol” girişiminde görev alan araştırmacılara yardımcı olan bu kaynak, girişimin başarı ile tamamlanmasına katkı sağlar.
İçerik: 5,000’e yakın tam metin dergi, 50’den fazla gazete ve haber bülteni, 260’ın üzerinde rapor ve konferans bildirisi, 1965’e kadar uzanan arşiv sayıları
The Electronic Library of Mathematics (ELibM)
1996 yılında kurulmuş, matematik alanında en uzun soluklu ve en büyük açık erişim sitesidir. Matematik konusunda tam metin çevrimiçi dergi, makale, monografi ve diğer elektronik kaynakları içerir.
American Vogue dergisinin 1892 yılındaki ilk sayısından güncel sayısına kadar tam bir arşivini içerir. Her makale, kapak, fotoğraf çekimi, çizim ve reklam en yüksek standart ile dijital ortama aktarılmış olup zengin dizinleme ile görüntülerin tasarımcı ve marka adına göre bulunmasına olanak tanınır. Konu kapsamı: Moda, kıyafet ve giyim, tekstil, mağazacılık, pazarlama ve markalaştırma, tasarım, fotoğrafçılık, çizim, kadınlar, popüler kültür, sosyal tarih.
TR Dizin, araştırmacıların Türkçe bilimsel içeriğe elektronik ortamda erişimlerini etkinleştirmek amacıyla, ULAKBİM tarafından oluşturulmuştur.
TR Dizin’in kapsamını oluşturan ulusal bilimsel dergiler, ULAKBİM TR Dizin uzmanları ile ilgili konu alanlarındaki uzman ve akademisyenlerden oluşan komiteler tarafından Dergi Değerlendirme Kriterlerine bağlı olarak seçilmektedir.
ULAKBİM tarafından oluşturulmakta olan TR Dizin; Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler temel konularında, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler alt konu alanlarında dergilerden oluşmaktadır.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime sunulan, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Enstitüsü öğretim üyeleri ile yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik öğrencilerine yönelik Turnitin İntihal Programı, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını sağlayarak eğitimcilere orijinal metin yazımını teşvik etmede ve intihalden caydırmada yardımcı olur. Zengin geri bildirim sağlayarak ve intihali önleyerek öğrencilerin yazım yeteneklerini geliştirmektedir. Günümüz eğitimcileri ve yöneticileri öğrencilerin bilgiyi doğru, düşünerek ve yasal bir şekilde kullanmalarını teşvik etmeye çalışmaktadır. Turnitin belge analizini yaparken büyük veri tabanları taramaktadır. Bunlar; toplamda 734 milyondan fazla doküman, 150.000 dergi ve kitap, toplamda 165 milyondan fazla yayın, 62 milyar güncel ve arşivlenmiş web sayfası olarak belirtilebilir. 140 ülkede, 15.000’den fazla eğitim kurumunda, 30 milyondan fazla öğrenci 1,6 milyon aktif öğretmen Turnitin kullanmaktadır.
- Turnitin Öğretmen Kılavuzu
- Turnitin Öğrenci Kılavuzu
- Turnitin Şifre Oluşturma Kılavuzu
- Turnitin Reset Password Kılavuzu
- Turnitin Tanıtım Bilgisi
- Turnitin Ara Yüzünde Tez/Ödev Yüklerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Turcademy, Türkiye’de tüm akademik yayınları tek bir portal altında toplayarak akademik yayınların dijital olarak akademisyenlere, araştırmacılara ve öğrencilere kolay bir şekilde ulaştırmak ve Türkiye’deki e-kitap yayıncılığına katkıda bulunmak amacıyla Informascope firması tarafından geliştirilmiş yerli bir e-kitap platformudur.
Türkiye’deki 20 yayınevinin farklı disiplinlerde 7.500’ün üzerinde Türkçe akademik kitap Turcademy veri tabanı üzerinden kullanıma sunulmaktadır. Turcademy veri tabanı bünyesinde Sosyal ve Beşerî Bilimler, Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Mühendislik Bilimleri, Güzel Sanatlar, Hukuk ve Kültür Koleksiyonları içerisinde ders kitabı, akademik kitap niteliğindeki binlerce Türkçe kitap kullanıcılar ile buluşmaktadır.
Turcademy Kullanım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=mRGzEDfpE70&t=99s
Türkiye Bilimler Akademisi’nin yürüttüğü Açık Ders Malzemeleri Projesi çerçevesinde Sosyal ve Temel Bilimlerde 82 ders öğrenci ve öğretim üyelerinin serbest erişimine açılmıştır.
Türk Dil Kurumu Süreli Yayınlar Veri Tabanı
Türk Dil Kurumunun süreli yayınlarından olan Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi ile Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi bir veri tabanında toplanarak tam metin olarak kullanıma sunulmuştur. Veri tabanında Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten’den 903, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi’nden 489 ve Türk Dili Dergisi’nden 20.038 olmak üzere toplam 21.430 yazı bulunmaktadır.
Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi
Türk Folklor Araştırmaları, Ağustos 1949 ile Ocak 1980 arası dönemde çıkarılan aylık halkbilimi dergisidir. Ocak 1951 tarihinde İhsan Hınçer tarafından çıkarılan dergi bu tarihten itibaren Hınçer’in başkanlığını yaptığı Türk Halk Bilgisi Derneğinin yayın organı haline getirilmiş ve toplam 366 sayı yayımlanmıştır. Derginin varisi Bora Hınçer’in derginin yeniden yayın haklarını Metin Karadağ’a devretmesiyle dergi KKTC Türk Folklor Araştırmaları Kurumu derneğinin (KKTC) yayın organı olarak tekrar çevrimiçi yayıma başlamıştır. Türk Folklor Araştırmaları (TFA) dergisi, kuruluş ve yayım süreçlerindeki amaç, ilke ve kapsama uyarak genelde halkbilimi, antropoloji, temel alanlarıyla bu alanlarla bağlantılı diğer sosyal bilimler dallarındaki özgün, yöntem bilimsel makaleleri yayımlamaktadır.
TÜBİTAK ULAKBİM’de geliştirilen Türkiye Akademik Arşivi (Harman), ulusal arşivler, dergiler (veri sağlayıcılar) ile arama motoru servisleri (servis sağlayıcılar) arasında ilişki kurarak, uluslararası standartlara uygun olarak gereksinim duyulan içeriğe erişim sağlayan üst veri harmanlama yazılımıdır. Ulusal Kurumsal Açık Arşiv içeriklerinin üst verilerinin harmanlanması ve yayınlara Harman adresi üzerinden erişimin sağlanması amaçlanmaktadır.
Türkiye Makaleler Bibliyografyası (1923’ten günümüze tüm makaleler)
Araştırmacıların daha etkin ve verimli makale taraması yapabilmeleri için Türkiye Makaleler Bibliyografyası ile Cumhuriyet Dönemi Makaleler Bibliyografyası üzerinde yapılan ayrıntılı bir çalışma sonucunda “1923’ten Günümüze Makaleler” sloganıyla şu an için 5 bin dergideki 1 milyona yakın bilimsel makale tek bir ara yüzden taranabilir hale getirilmiştir.
Türkiye Yazma Eserler Kurumu e-kitapları.
200’den fazla resim, 500 çizim ve daha pek çok şey dâhil olmak üzere Vincent Van Gogh’un en büyük sanat koleksiyonu olan bu müzeyi Google Arts & Culture web adresi üzerinden ziyaret ederek çalışmalarını yakından görebilirsiniz.
Varlık Dergisi Dijital Arşivi’ne http://arsiv.varlik.com.tr adresinden erişebilirsiniz.
Erişim için e-posta ve şifre bilgilerini kutuphane@msgsu.edu.tr mail adresinden talep edebilirsiniz.
Varlık Dergisi’nin son iki sayısı hariç tüm sayılarını dijital arşivden okuyabilirsiniz.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan EBSCO’nun Web News adlı veritabanı, tüm dünyadan binlerce önemli haber beslemesine neredeyse gerçek zamanlı erişim sağlar. Bu koleksiyon farklı konularda 14.000’den fazla haber beslemesi içermektedir. Son kullanıcılar, kayıttaki bağlantıyı takip ederek internet içeriğinin tam metnine anında erişebilirler.
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan konu ve atıf taraması yapılabilen Web of Science, atıf indekslerinin web üzerinden bir tarayıcı aracılığı ile taranabilmesine olanak sağlayan çok disiplinli bir veri tabanıdır. Web of Science veri tabanında konu, yazar adı, dergi adı, ya da adres kısımlarından belirli makaleler aranabilir. Ayrıca belirli bir makaleye kimler tarafından atıf yapıldığı ya da makalenin atıfta bulunduğu diğer makalelere de ulaşmak mümkündür. Web of Science kapsamındaki atıf indeksleri aşağıdadır.
- Science Citation Index
- Social Science Citation Index
- Art & Humanities Citation Index
- Book Citaiton Index
- Conference Proceedings Citation Index (CPCI-S) ve (CPCI-SSH)
- Web of Science Hakkında (TR)
- Kullanım Kılavuzu (TR)
- İstatiktik Alma Adımları
ULAKBİM EKUAL kapsamında erişime açılan veri tabanı ekonomi, matematik, polimer ve materyal bilimleri, fizik ve astronomi, eğitim bilimleri, mimarlık ve planlama, sanat ve uygulamalı sanatlar, bilgisayar bilimi ve bilişim teknolojisi, mühendislik, coğrafya, tarih ve arkeoloji gibi çok sayıda konuyu içeren Wiley Yayınevine ait 1.497 dergiye ve yaklaşık 125 açık erişim dergiye tam metin erişim sağlamaktadır.
Yazarları tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanında arşivlenmesine ve internet üzerinden tam metin erişime açılmasına izin verilen tezler açık erişime sunulmaktadır.
Zentralblatt MATH adıyla tanınan zbMATH, matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri ve mühendislik, fizik ve yaşam bilimleri ile birlikte bu disiplinlerin uygulama alanlarını kapsayan, 3.000’den fazla süreli yayından ve 170.000 kitaptan alınmış, 3.7 milyondan fazla kaynak içerir